Your Oviedo Dentist

Your Oviedo Dentist

PROGRAM MEDICAL ARTS BUILDING

SIZE 9,000 sf

LOCATION Oviedo, Florida

A new building design for a general dentistry practice refers to medical arts typology of the past while embracing the future of the profession. This methodology--pioneered by modernist architects such as Richard Neutra in the mid-20th century--emphasizes the creation of natural views to calm the patient during a procedure and incorporates wayfinding techniques from the moment one enters the site.

Your Oviedo Dentist

Your Oviedo Dentist

The design experience is choreographed beginning at the street entry. The people-site connection is mindful and positive; the building is easy to see and find from the road to reduce anxiety on the approach. The main colonnade creates a refuge from the weather and operates as a transition space between the outside world and the respite of care areas inside. The façade articulation is limited to only a select collection of material types: white stucco over concrete block, steel columns, Ipe wood, and travertine marble. Each material presents a change in texture and indicates building features (inside and outside) to the visitor, demarcating the entry, the corners, and waiting areas. The materials draw the patient into the structure, the geometry continuing from the façade onto the ceiling and over the walls of the reception area.

Your Oviedo Dentist

Your Oviedo Dentist

The spaces of the interior are structured to increase the focus of the dentist and decrease the focus of the patient.  Waiting areas are equipped with several types of casual seating, including bar height chairs and a children’s zone. Along the north façade, the waiting room, private consultation rooms, and staff meeting spaces benefit from the transparency afforded by the glazing with the large, projecting overhang and sloped soffit reducing the amount of glare into the space.  There are 14 operatories, or treatment rooms, lined up on the opposite side of the building, providing an auditory and volumetric distance from the waiting area. Each treatment chair is set on center with a large window that overlooks a structured garden space. Circulation paths are governed to create calm spaces for gathering outside of the typical office thoroughfares. The comprehensive monochromatic scheme relaxes the senses in the waiting areas and patient consultation zones.

The client sought a new building that was evocative of their brand, as a modern medical practice showcasing the latest in treatment methods. This structure, drawing upon historic precedent yet thoroughly up-to-date, speaks directly to the target demographic.

Exterior 3-Final.jpg
Shade-Pedestrian-Refuge_01-Final.jpg
Elevation-Enlarged.png
Interior-Lobby-with-Art---Final.jpg
In Progress

In Progress